Mistä on kyse

Olen innokas penkkiurheilija ja kaikenlaisten tilastojen suuri ystävä. Vuoden urheilija äänestys onkin aina ollut minua kiinnostava tapahtuma. Jokaisen vuoden valintojen jälkeen on aina  käyty tiukka keskustelu siitä kuka äänesti väärin, miksi jotain ei arvostettu ja miksi taas väärä urheilija voitti. Näissä keskusteluissa usein argumentoidaan, että valinta on subjektiivinen asia eikä urheilijoita voi oikeasti laittaa järjestykseen.

Tällä blogilla pyrin osoittamaan tuon argumentin vääräksi. Ja laittamaan urheilijat järjestykseen kliinisen tarkasti ja matemaattisesti.

Sinälläänhän urheilijoiden järjestykseen laittamisessa ei ole mitään järkeä. Omasta mielestäni Urheilugaalan paras uudistus oli, kun sykähdyttävin hetki otettiin mukaan äänestykseen. Sillä siitähän urheilussa näin katsojan roolista katsottuna on kysymys - kuinka urheilusuoritukset saavat aikaan tunnereaktioita kotikatsomoissa. Ja nämä tunnereaktiot voivat olla ihan yhtä syviä ja riehakkaita riippumatta siitä onko urheilulaji maailmalla suosittu vai ei. Riippumatta siitä onko kyseessä olympialaiset vai Limingan piirimestaruuskisat. Riippumatta siitä voittaako urheilija vai tuleeko seitsemänneksi.

Mutta kun urheilijoita nyt laitetaan järjestykseen joka vuosi, niin tehdään se nyt tässä blogissa ilman tunteita, ennakkoluuloja tai "tuo on jo saanut kaksi Uunoa, ei sitä enää voi valita" asenteita.

Tässä blogissa siis valitaan vuoden 2016 Suomen absoluuttisesti paras urheilija.

Urheilijoiden suorituksia mitataan seuraavilla kriteereillä
  1. Kuinka suosittu/kilpailtu heidän lajinsa on maailmanlaajuisesti ("maailmanmestaruus uinnissa nyt vaan on kovempi sana kuin maailmanmestaruus eukonkannossa")
  2. Kuinka hyvin he ovat vuoden aikana pärjänneet ja minkätasoisissa kisoissa ("pronssi olympialaisissa on parempi kuin pronssi EM kisoissa")
  3. Lisäksi huomioidaan tuloksellisesti erityisen kovat suoritukset (SE:t, ME:t)

Listaan TOP-10 urheilijat joka kuukausi, valitsen siis "tammikuun parhaat", "helmikuun parhaat" ja niin edelleen. Koko vuoden tilanne päivittyy aina kun kuukauden parhaat julkaistaan.

Muutamia huomioita
  • Pitkän pohdinnan jälkeen olen tehnyt rankan rajauksen - joukkuepelien edustajat eivät ole mukana tässä kilpailussa. Koin joukkueurheilijoiden vertaamisen yksilölajien urheilijoihin liian hankalaksi. Mukana ovat kuitenkin esimerkiksi tenniksen nelinpelin pelaajat, viestihiihtäjät ja niin edelleen. Mutta eivät jalkapalloilijat, jääkiekkoilijat, koripalloilijat....
  • Kaikki urheilijat ovat mukana yksilöinä ja esimerkiksi viestijoukkuetta ei listata yhtenä "urheilijana" vaan sen kaikki jäsenet ovat listalla erikseen. Tämäntyyppisissä tilanteissa joukkueen eri jäsenet voivat saada hieman eri pisteet esimerkiksi osuusaikojen tms mukaan.
  • Julkaistavat listat perustuvat laskukaavaan, jota tulen vuoden aikana hienosäätämään jos näen sille tarvetta. 
  • Laskukaava painottaa vahvasti voittamista, kultamitali on selkeästi muita mitaleja arvokkaampi lajissa kuin lajissa ja kisassa kuin kisassa. Ja kolmen joukkoon sijoittuminen on olennaista, sijasta neljä eteenpäin jaetaan vain jämäpisteitä.
  • Kaava pyrkii ottamaan huomioon sen, että osassa lajeista tuloksentekopaikkoja on useitä kymmeniä vuoden aikana, kun taas toisissa urheillaan tosissaan ehkä vain kerran pari koko vuoden kuluessa.
  • On mahdollista - ja jopa todennäköistä - että unohdan listoiltani jonkun jonka pitäisi siellä olla. Otan mielelläni blogin kommenteissa kommentteja ja vinkkejä vastaan.

Esimerkin vuoksi tässä laskukaavallani laskettu vuoden 2015 parhaiden urheilijoiden lista.
(huom että joukkueurheilijat eivät siis mukana)
Edit 6.9.2016: Huomatkaa että nämä pisteet eivät ole suoraan vertailukelpoisia vuoden 2016 pisteiden kanssa, olen muuttanut hieman kaavojen painotuksia jne.
    1. Tero Pitkämäki - 1088 pst
    2. Jenna Laukkanen - 910 pst 
    3. Roope Tonteri - 857 pst
    4. Kaisa Mäkäräinen - 791 pst
    5. Ewa Wahlström - 784 pst
    6. Kaisa Lehtonen - 780 pst
    7. Petra Olli - 766 pst
    8. Amanda Kotaja - 684 pst

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti